Ir tai žmogui suteikia daugiau žmogiškumo. Juk jau nuo trisdešimt penkerių metų žmonės nuo susirūpinimo savimi vis labiau atsigręžia į kitus: ima dalintis savo išmintimi ir patirtimi, o tarp harmoningai besivystančių partnerių užsimezga bendra kūryba. Žinoma, su sąlyga, kad dvasiniu tobulėjimu užsiimdavo jie abu.
„Na štai - pasakysite jūs,- apie ką čia eina kalba. Vyrai ir vėl mus aplenkia. Aš, suprantate, buvau apkrauta ir namais, ir vaikais, o vyras - maža to, kad profesinę karjerą padarė, tai dar jam reikia kūrybos ir dvasinio tobulėjimo! Žinoma, jei aš nuo pat pradžios apie mokslus galvočiau, jei vaikų negimdyčiau, jei važinėčiau į Indiją bei draugelius keisčiau - gal aš ir sulaukčiau dvasinio sužydėjimo amžiaus. Tačiau štai man jau žilų plaukų yra galvoje, raukšlių aplink akis, „gelbėjimo ratas“ ant talijos ir celiulitas ant šlaunų. Vien nusivylimai, o vaikams atskiriant – dar ir vienatvė. Ne - pulsiu aš geriau į depresiją, gersiu vakarais vyną, per pietus - brendį, o iš ryto - antidepresantus. Valgysiu, be alkoholio neištversiu nei dienos... Ir liks man gėlės, katė, ir neįdomus vyras. Štai jums ir amžiaus vidurys.“
Taip mąstydama jūs išleidžiate iš akių kelis dalykus.
• Vyras gal ir nepergyvena taip dėl savo žilų plaukų, kaip jūs, tačiau jo lytinė funkcija ima silpnėti;
• O jūsų – atvirkščiai - išaugusi!
• Vyras jau daugmaž žino, kuo gyvenime niekuomet netaps, nes dažniausiai turi vieną profesiją ir siaurą interesų ratą;
• O jūs nežinote - nes jūs tik dabar imate domėtis visokiais dalykais - nuo jogos iki pilvo šokių ir tapybos aliejumi;
• Vyras dažniausiai nušvinta lėtai, užtat garsiai apie tai šaukia;
• O jūs - nušvintate greičiau už vyrus, užtat apie tai tylite.
O kas tai per „nušvitimas”?
Tai tokia sielos būsena. Nupasakoti ją sunku, tačiau patirti galima. Kad amžiaus vidurys automatiškai atneštų mums nušvitimo būseną, girdėti neteko. Tačiau, kad šiame amžiuje norisi „kažko tokio”- nepastebėti neįmanoma. Tik štai vieni žmonės tam, kad tai patirtų, galvoja mesti darbą ir keliauti po pasaulį, kiti – „praeiti“ psichoterapijos kursą, o treti - pasistatyti trobelę miške. Jau nekalbant apie besimeldžiančius, medituojančius, šokančius bei mantras dainuojančius keturiasdešimtmečius, kurių pas mus ne mažėja, o daugėja. Nes situacija tokia. Gyvename sočiau ir ilgiau, nei proseneliai, užtat nežinome, dėl ko. Tik sąmonei nušvitus ir paaiškės. O kad vieniems paaiškės „rūškanam miške”, kitiems - “на тахте у Нины” (vert.lovoje pas Niną) - koks skirtumas?
[url:f36xnfau]http://gyvenimas.delfi.lt/grozis_ir_sveikata/olapinas-apie-vidurio-amziaus-krize.d?id=15057857[/url:f36xnfau]