Vienatvė tampa prakeiksmu ir destruktyvia jėga, jei jos apsireiškimo žmogaus gyvenime priežastis yra glaudžiai sietina su kitų žmonių buvimu ar nebuvimu šalia: kiekvienas į pasaulį atėjome pavieniui ir lygiai tos pačios vienatvės vedami būsime pasišaukti Anapus. Todėl kiek absurdiška būtų reikalauti nuolatinio kitų žmonių dėmesio savo iš vienišumo gimusio skausmo balsui nutildyti, o negavus jokio atsako pulti gailėti savęs. Yra tik mano, Tavo, Jo ir Jos kelias, kurį turiu nueiti aš, Tu, Jis ir Ji, o ne kas kitas. Du žmonės gali eiti šalia, tačiau jie niekada neįstengs iki galo suprasti vienas kito ir padėti vienas kitam išvengti jiems skirtų vienatvės apsėdimo akimirkų.
Ypatingas priešiškumas vienatvei yra juntamas paauglystės laikotarpiu, pasireikšdamas paviršutiniškomis antrosios pusės paieškomis. Nors žmogus yra sukurtas meilei, tačiau neretai jaunuoliai pastarąją supaprastina iki dviejų būtybių artimų santykių lygio. Nesakau, jog paauglystės laikotarpiu reikėtų atsisakyti meilės – širdžiai neįsakysi, tačiau, mano manymu, derėtų vengti neapgalvotų tariamos antrosios pusės paieškų, kurių paskata tėra nenumaldomas noras priversti vienatvę kapituliuoti kito žmogaus buvimu išstumiant ją iš savo gyvenimo. Tokie egoistinių tikslų įgyvendinimo siekiu paremti santykiai ne tik neatitolina vienatvės, bet taip pat sužaloja besiformuojančią asmenybę, svarbiausiu jos gyvenimo laikotarpiu atvėrusią menkai pažįstamam žmogui skrynias, keliolika metų saugojusias sielos turtus ir šventus dalykus, pasmerktus sutrypti.
[url:giq1vc2z]http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2012-09-20-karolina-siaulyte-prisijaukinta-vienatve/88274[/url:giq1vc2z]