Tačiau to nepakanka: „mylėti artimą, kaip save patį“ – tai taip pat yra žmogaus pareiga. Artimas, etimologiškai reiškia tą, kuris yra visai šalia, visai arti. Tuo tarpu mylėti save patį tai nėra egoizmas. Tai yra pritarimas tam, jog aš esu Dievo sukurtas ir apdovanotas. Mylėti „tik save“ ir mylėti „ir save“ tai akivaizdžiai skirtingi dalykai. Kai mes pajaučiam asmeninę vertę ir mylime save be jokio egoistinio prieskonio, tai leidžia mums sukurti įvadinę sąlygą mylėti ir kitą žmogų. Meilė savo artimui – tai jo vertės ir orumo (iš žmogaus prigimties kylančios vertės) pripažinimas bei dovanojimas jam to, ką patys esame gavę iš Dievo.
Taigi kiekvienas iš mūsų, jei tik suprantame šias tiesas, joms pritariame ir jas praktikuojame – esame arti išganymo, o Dievo Karalystė jau yra mumyse.l]
Mylėti artimą savo, aš suprantu taip -mylėti tėvus, vaikus, brolius, seseris. Mylėti sutuoktinį reikėtų taip pat. Tik, žmogus - klystanti būtybė. Kartais padaro klaidą pasirinkdamas. Kas tada? Sakysit -mylėti bet kokiomis sąlygomis? Tai gal tada ir taikytis su tuo, kad pas tave grįžta nuolat pasilakstęs su kitomis? Mylėti, kai periodiškai primuša? Tegul bus taip. Bet tada aš keliu klausimą kitaip -gal didesnę meilę aš parodysiu tą žmogų paleisdama ir jį palikdama. Gal tai yra geresnė išeitis abiems ir didesnis meilės parodymas? Kitas žmogus nepaleidžia? Tai gal nesupranta, kas jam geriau?
Juk, kai vaikus "perdaug mylime", neišugdome jų savarankiškumo, išlepiname. Ar tada tai ir yra tikroji meilė? Ar tikroji meilė leidžia jiems mokytis per savo klaidas ir taip įgyti gyvenimiškos patirties? Ar tikroji meilė yra visų nuoskaudų į save sugėrimas ir visko atleidimas? Ar tikroji meilė parodo, kaip galima elgtis ir kaip nedera, tuo pačiu leisdama žmogui augti?
Ar moteris, pavirsdama skuduru po vyro kojomis taip jam parodo, kad jį myli?
Niekas nesiginčyja su šiomis tiesomis. Klausimas yra toks - ką kiekvienam žmogui reiškia mylėti.
Prieš gal 30 metų mama išvežė savo sūnų priverstinai gydyti nuo alkoholizmo (tada buvo tokia gydymo forma, dabar nebėra). Kodėl? Ar todėl, kad labai mylėjo, ar todėl, kad tiesiog norėjo nors trumpam jo atsikratyti ir pailsėti nuo jo? Sūnus tai priėmė kaip neapykantą jam.
Taigi, dar kartelį apie skyrybas. Labai lengvai teisiame išsiskyrusius. Bet dauguma jų man sąžiningesni, atviresni ir šiltesni, negu tie, kurie gyvena šnypšdami vienas ant kito, žemindami, atvirai tyčiodamiesi.
Kalbat,vyrai,apie pareigą mylėti, tai gal atsisukit ne į tuos, kurie "nepakėlę tos meilės naštos", išsiskyrė, o į tuos apie 80% kurie gyvena kartu vienas kito nemylėdami. Kaip su jų ta pareiga? Skirdamasis žmogus tarsi pareiškia -"aš silpnas žmogus, nepakėliau tos naštos". Taip, tai tam tikras pralaimėjimas. Bet ar tai nėra sąžiningiau negu apsimetinėjimas?