"Prarasta diena"
Vakardiena mano buvo prarasta. Tai atsitiko savaime, bet vakare savo visa esybe pajutau, kad toji diena pražuvo /.../
Ji prarasta, nes mano širdis buvo sužiaurėjusi, nes mačiau aplinkui žiaurų pasaulį ir nepastebėjau, kaip jis mane užkrėtė ir užnuodijo. Tokia širdis nesugeba mylėti: ji nedainuoja ir nešvyti; įžeista ir praradusi žadą, ji nugrimzta į niūrų tylėjimą, joje nėra nei gerumo, nei šypsenos; ir melstis ji jau nebepajėgi. Ji suakmenėja /.../
Ta diena pražuvusi, nes galvojau tik apie save ir vien savim rūpinausi. Juk reikėjo kažkaip gelbėtis iš gyvenimo aklavietės... Ir vis dėlto... O, šita baimė dėl savo kailio, tarsi jis būtų toks būtinas ir brangus. Gyvenimas virsta sukimusi aplink save. Žmogus tampa aklas ir kurčias visam kitam kenčiančiam pasauliui; ir gyvas Dievo audinys, dėl kurio tik ir verta gyventi žemėj, tokiam žmogui tartum nustoja egzistuoti. Ir praskrieja sieloje diena, mirusi ir niekinga; ir paskęsta praeity kaip nepražydusi gėlė.
Ji pražuvo man todėl, kad kovojau su žmonėmis, stengiausi jų valią sau palenkti, panaudoti juos kaip savo įrankį, ir nebuvo many gyvos jiems meilės - nei vienam. Priartėdavau prie jų atsargiai ir vikriai, įkalbinėjau ir įrodinėjau /.../ ir apžiūrinėjau juos kaip akmenskaldys apžiūrinėja savo negrabias plytas. Maža to. Jie buvo man šlykštūs, tie žiaurūs, savimi patenkinti išpuikėliai, ir šitą pasibjaurėjumą turėjau slėpti; ir veidmainiauti, ir meluoti nekenčiant /.../ Kur man dėti šitą naštą?
Pražuvo diena, nes kas gražu ar švelnu, man neegzistavo. Paukščiai nečiulbėjo man. Gėlės nedžiugino. Nemačiau nei vienos vaiko šypsenos /.../ Ne, tai nebuvo gyvenimas, tos dienos aš negyvenau.
Tokiom dienom gyvenimas praranda prasmę ir šventumą, kad ir kaip gerai sektųsi žmogui jo žemiški reikalai. Nes ne reikalais, o veiksmais kuria sau žmogus gyvenimą.
Atleisk, pražuvusi diena. Užgesk užmaršty. Iš tavęs liks vienintelė dovana: kad pamačiau tavo tuštumą ir supratau, kad tave praradau.
Laisvas, fragmentiškas vertimas iš aukščiau minėtos Ivano Iljino knygos
Gerai, jei tik viena diena tokia. O jei tokių dauguma?