Pažintys Forum

Darnipora pazintys
ForumPomėgiai ir laisvalaikisKnygos → Gera knyga

Gera knyga

Samantta

S

481 įrašai

2009/09/12 17:18:01 17:18:01

Samantta

S

481 įrašai

2009/09/12 17:19:23 17:19:23

Samantta

S

481 įrašai

2009/09/12 17:19:50 17:19:50

dainelė: "Prarasta diena"
Vakardiena mano buvo prarasta. Tai atsitiko savaime, bet vakare savo visa esybe pajutau, kad toji diena pražuvo /.../
Ji prarasta, nes mano širdis buvo sužiaurėjusi, nes mačiau aplinkui žiaurų pasaulį ir nepastebėjau, kaip jis mane užkrėtė ir užnuodijo. Tokia širdis nesugeba mylėti: ji nedainuoja ir nešvyti; įžeista ir praradusi žadą, ji nugrimzta į niūrų tylėjimą, joje nėra nei gerumo, nei šypsenos; ir melstis ji jau nebepajėgi. Ji suakmenėja /.../
Ta diena pražuvusi, nes galvojau tik apie save ir vien savim rūpinausi. Juk reikėjo kažkaip gelbėtis iš gyvenimo aklavietės... Ir vis dėlto... O, šita baimė dėl savo kailio, tarsi jis būtų toks būtinas ir brangus. Gyvenimas virsta sukimusi aplink save. Žmogus tampa aklas ir kurčias visam kitam kenčiančiam pasauliui; ir gyvas Dievo audinys, dėl kurio tik ir verta gyventi žemėj, tokiam žmogui tartum nustoja egzistuoti. Ir praskrieja sieloje diena, mirusi ir niekinga; ir paskęsta praeity kaip nepražydusi gėlė.
Ji pražuvo man todėl, kad kovojau su žmonėmis, stengiausi jų valią sau palenkti, panaudoti juos kaip savo įrankį, ir nebuvo many gyvos jiems meilės - nei vienam. Priartėdavau prie jų atsargiai ir vikriai, įkalbinėjau ir įrodinėjau /.../ ir apžiūrinėjau juos kaip akmenskaldys apžiūrinėja savo negrabias plytas. Maža to. Jie buvo man šlykštūs, tie žiaurūs, savimi patenkinti išpuikėliai, ir šitą pasibjaurėjumą turėjau slėpti; ir veidmainiauti, ir meluoti nekenčiant /.../ Kur man dėti šitą naštą?
Pražuvo diena, nes kas gražu ar švelnu, man neegzistavo. Paukščiai nečiulbėjo man. Gėlės nedžiugino. Nemačiau nei vienos vaiko šypsenos /.../ Ne, tai nebuvo gyvenimas, tos dienos aš negyvenau.
Tokiom dienom gyvenimas praranda prasmę ir šventumą, kad ir kaip gerai sektųsi žmogui jo žemiški reikalai. Nes ne reikalais, o veiksmais kuria sau žmogus gyvenimą.
Atleisk, pražuvusi diena. Užgesk užmaršty. Iš tavęs liks vienintelė dovana: kad pamačiau tavo tuštumą ir supratau, kad tave praradau.

Laisvas, fragmentiškas vertimas iš aukščiau minėtos Ivano Iljino knygos
Gerai, jei tik viena diena tokia. O jei tokių dauguma?

Dainele, reikšmingą ištrauką įdėjai - visi tokių dienų turime, bet ne visada atpažįstame...
Dabar skaitau įdomią knygą "Grupinės savižudybės magija". Stebina, kaip autorius suomis A. Paasilinna moka su švelniu humoru paliesti tokią opią temą kaip savižudybė. Pratarmė teigia, kad ji tiks skaityti ir mokinukui -jam ji bus nuotykių apysaka; ir depresuojančiai namų šeimininkei - guodžiantis romanas; o taip pat ir kitiems - medžiaga rimtiems pamąstymams. Yra bibliotekoje.

leagere

L

354 įrašai

2009/09/12 17:30:58 17:30:58

Svečias: Gera K.S.Liuiso knyga apie praradimą (dar tik bus išleista)
galit ištrauką paskaityti:
[url:yjkxtsw3]http://www.bernardinai.lt/index.php?url=articles%2F99322[/url:yjkxtsw3]

Lewis apskritai nuostabus rašytojas. Pvz. jo "Kipšo laiškai" nerpilygstama. Gal skaitėt kas

Dainele, ačiū už ištrauką...

dainelė

D

1512 įrašai

2009/09/14 13:13:54 13:13:54

Nėr už ką, malonu, kad patiko

"Kipšo laiškai" - puiki linksma knyga. Tinka ir nekrikščionims. Mėgėjams skaityti svetimus laiškus ir tiems, kurie domisi žmogaus poelgių motyvais.
Liuiso (Lewis'o) visas knygas, kiek lietuviškai išleista, skaičiau ar bent perverčiau. "Tiesiog krikščionybė" taip pat visiems, ypač nekrikščionims. Už katekizmą įdomiau

Labai patiko "Didžiosios skyrybos" - maždaug apie tai, kad dangaus ar pragaro būseną žmogus renkasi pats, visiškai laisvai. Jo daugelis knygų žmogaus psichologija remiasi.
Dar yra lietuviškai Liuiso apie meilę, apie kančią, apie stebuklus (šita, akį užmetus, pasirodė man moksliškai rimta). Visų jų ieškokite katalikų knygynuose. Gal ir kur kitur parduodama, nežinau.
Skaičiau rusiškai jo romaną "Kosmičieskaja trilogija". Vienoje iš trijų istorijų pasakoja, kaip į naujai sutvertą pasaulį pas Ievą prisistato piktasis ir ima ją gundyti. Pirmas dalykas, ką Ievai pasiūlo - tai veidrodis! Kad imtų į save žiūrėti ir savimi puikuotis. O iš žemės siunčiamas žmogus padėti Ievai atsilaikyti prieš velnio pinkles. Kitoje istorijoje pasakoja apie pasaulį iki nuopuolio - kaip visai kitaip jo gyventojai egzistuoja, nevargina jų jokie netvarkingi polinkiai, potraukiai (valgyt, gerti, tinginiauti, ištvirkauti) - tiesiog pavydėtinai harmoningas gyvenimas... Trečios istorijos nebeprisimenu. Labai laukiu, kada ir tą knygą išleis lietuviškai.
O toji apie netekties sielvartą, kur netrukus pasirodys, manau, bus labai gera, nes rašo šitas talentingas žmogus iš savo patirties.

marabu

M

241 įrašai

2009/09/15 13:31:57 13:31:57

Labai stipriai man istrigo paauglysteje skaityta knyga "Rugiuose prie bedugnes". Ne veltui sia knyga duoda skaityti mokykloje. Pats gal ir neprisiruostum, o kai reikia, tai ir paskaitai.

ieva

I

96405 įrašai

2009/09/17 15:08:05 15:08:05

Gal galite rekomenduoti kokia nors gera biografine knyga? Pageidautina apie aktorius.

namiokass

N

226 įrašai

2009/11/10 19:32:34 19:32:34

Apie autoriu tai galeciau pasiulyti viena, bet ten yra psichologijos bei rytu filosofijos polinkio, mane ji tikrai daug ko ismokiusi Indu sventiko Bhaktivedantos Svamio parasyta knyga"prabhupada" ir ivairiu gyvenimisku patarimu begale...

Seip man dvi knygos uzkliuvusios gerai yra, tai si kur paminejau ir Takuan Soho - Nesupanciotas protas tokios knygos mano silpnybe

Persona1297118296_db

P

252 įrašai

2009/11/10 19:52:00 19:52:00

šiandien kaip tik nuglosčiau visas savo knygas lentynoj
dievinu Irvingą, Murakamį, Allende. Didelį įspūdį padarė Š.Brontės "Džeinė Eir". Labai įtraukianti ir daug minčių bei prieštaringų jausmų sukelianti L.Rhinehart "Kauliukų žmogus"

Samantta

S

481 įrašai

2009/11/10 20:46:00 20:46:00

Perskaičiau puikią knygą "Vėjo šešėlis" (ispanų rašytojas Carlos Ruiz Zafon). Intriguojantis detektyvinis siužetas, meilė, humoras, stiprūs jausmai - muilo operų nė iš tolo neprimena. Išleista prieš 4 metus, nerandu prekyboje - gal kas turite parduoti ar žinote, kur dar yra užsilikę?

Turite būti prisijungę, jei norite rašyti forume