deepsorrow: Aš kalbu bendrai – žema kultūra – žemos vertybės, o iš to ir visos problemos santykių krizės, konfliktai, barniai, o toliau ir smurtas(ir nebūtinai fizinis). Žmonės tuštinasi – šika tik gyvuliai. Mandagūs žmonės eina į tualetą(nesvarbu ar „pašikt“ ar „pamyšt“) ir aplinkiniams smulkmenų neskelbia. Gal vyriškoje ir gerai pažįstamoje kompanijoje prie alaus bokalo „chebrai“ gali pasakyt einu „pamyšt“, bet tikrai ne prie panos/žmonos ar juolab vaikų. Nereikia nieko apsimetinėti ir kalbėti eilėmis ar aukštom frazėm, bet ir nereikia nusileisti iki vulgaraus lygio, lietuvių kalba ir graži ir turtinga žodžiais. Aš niekada nesupratau žmonių, kurie vienaip bendrauja su vadovais/įtakingais asmenimis ir visiškai kitaip su šeimos nariais ir artimais žmonėmis – peršasi išvada, kad buitiškai ir vulgariai su pirmaisiais kalbėti yra nemandagu ir nepagarbu, o su šeimos nariais vadinasi „dzin“ galima, jie man ne autoritetai, pagarbos „nelaikau“ ir galiu „dergtis“ visais matais. Aukštasis išsilavinimas nei kultūros, nei intelekto dar negarantuoja – jis tik pažymėjimas, kad žmogus tam tikroje srityje turi žinių/ specialybę, kultūra perimama iš šeimos, o vėliau iki galo formuojama aplinkinių ir mūsų pačių. „Nešliurbčiok“ sriubos, nekrapštyk nosies prie stalo – elementarus tėvų auklėjimas, tėvai vaikams pavyzdys – jeigu tėvams eit „pašikt“ natūralu, tai ir vaikai tai perims, vieni gal susizgribs kažkur pakeliui kiti ne ir vėl visą tai perduos kitai kartai.
Niekas nekalba apie jokius susivaržymus, paprastai mandagūs žmonės kaip tik jaučiasi labai laisvai visose aplinkose, nes žino, kad niekur nepasidarys nei sau, nei kitiems gėdos. Tiesa pasakius man net keista, kad kyla dar kažkam nuostaba ir klausimai.
Deepsorrow,tu taip ir nesupratai apie ką kalba:) žmogus gali būti labai kultūringas ir išsilavinęs,bet namuose jis "atidarys" visus savo meniškus (nemažai žinau menininkų,kurie negali būt tokie,kokių tikimasi) stalčius ir paleis tai,ką laikė tuo laiku,kuriuo dirbo. (Neturiu omeny smurto-tai nepateisinama). Be abejo,draugų rate,o kiti net ir nesigėdydami gali tai "paleisti" net ir viešai,tačiau tai nereiškia,kad žmogus yra žemo intelekto ar menkos kultūros. Tam sužinoti reikia pažinti žmogų,ir aplamai turėti reikalų su tarkim menininkais. (Čia tik mano pastebėjimas,galbūt yra žmonių,kurie ne tik su menininkais turi reikalų ir turi kitokios patirties).