Man labai patiko šitas straipsnis. Dėkui!
Tokius pokalbius galėtų DP komanda į savo žurnalą dėti, užuot spausdinusi ten iš visokių eli ir pan. be autorystės (atsakomybės už kokybę) ir aiškaus adresato.
[quote:roptejgb]– [b:roptejgb]Romantiškos meilės kultas mūsų kultūroje yra tiek pat paplitęs, kiek ir beprasmiškas.
Man nepatinka, kad ji iškelta į vienintelės meilės, kurią verta patirti ir įamžinti mene, rangą. Tai kažkokia nesąmonė. Tas pats, kas žmogaus gyvenimo aprašyme visą dėmesį sutelkti į keturioliktus gyvenimo metus.[/b:roptejgb] Juk tai tik vieni metai, kodėl turėtume kalbėti tik apie juos?
– Tai kodėl taip darome?
– Gal dėl romantiškos meilės išgyvenimų intensyvumo – juk ji didžiąja dalimi kyla dėl hormonų šėlsmo. Tuomet nelabai suprantame, kas mums ir aplink mus darosi. Jaučiamės kaip ta karvė, kuri nei iš šio, nei iš to pradėjo skraidyti.
– Kitaip tariant, mėgaujamės trumpalaikiu hormoninio apkvaišimo jausmu.
– Visiškai teisingai. Ir, mano manymu, [b:roptejgb]tai yra mūsų kultūros keistenybė – taip vienpusiškai koncentruotis į nepaprastai lakų dalyką. Mane erzina, kad tokia jausmų kitam žmogui forma arba fazė tapatinama su meile apskritai. Mūsų kultūra neteikia jokių kitokio mylėjimo modelių. O tas kitoks mylėjimas trunka kur kas ilgiau[/b:roptejgb]. Aš anaiptol nesmerkiu romantiškos meilės, tik noriu atkreipti dėmesį, kad jos kaip vienintelės meilės kultas yra gana keistas.
[b:roptejgb]Kadangi propaguojama tik tokia meilės forma, žmonės nelabai supranta, kaip galima mylėti kitą žmogų kitaip.[/b:roptejgb] Kai romantiškas pakylėjimas baigiasi, – o tai neišvengiama kaip „amen“ poteriuose, – jaučiamės apvilti, nusivylę, kaltiname save ir dar dažniau partnerį, kad nebepalaiko ryšio ir nebemyli. Tai visiškai beprasmiška. Žinoma, labai norisi tikėti, kad santykiai su partneriu visada bus romantiškai pakylėti. Tačiau išmintingas žmogus supranta, kad anksčiau ar vėliau romantiškas pakylėjimas baigsis.
[/quote:roptejgb]