Pažintys Forum

Darnipora pazintys

Modifikuotas krakmolas

ieva

I

96405 įrašai

2009/03/13 14:44:44 14:44:44

Gal zinote, kokiais sifrais ivardijamas modifikuotas krakmolas, nes kiek zinau, ne ant visu pakuociu pazymima, kad jo yra, o taip norisi isvengti genetiskai modifikuotu produktu.


beganti

B

157 įrašai

2009/03/13 14:48:27 14:48:27

Yra toks dalykas kaip www.google.lt Užsirašai "modifikuotas krakmolas" ir pati pirma nuoroda apie tai.



http://www.vet.lt/lt/pages/view/?id=390


naf naf

N

21 įrašai

2009/03/13 17:00:51 17:00:51

Jei norite isvengti genetiskai modifikuotu produktu, tai reikia apie juos pasiskaityti gmo.org ar kazkas panasaus, internete yra sarasas produktu, kurie yra genetiskai modifikuoti ir parduodami Lietuvoje. Modifikuotas krakmolas nera tas pats kas genetishkai modifikuotas krakmolas. Jis seniai visur naudojamas ir yra taip vadinamu E sarase. tai tiesiog krakmolas truputi apdorotas ir tiek. ir jo yra visur pradedant jorgutais, majonezais, padazais, kepiniais, saldainiais ))


naf naf

N

21 įrašai

2009/03/13 17:04:47 17:04:47

Prisiminkime ir nesupainiokime: genetiškai modifikuoti – ne tas pats, kas chemiškai modifikuoti



Į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kreipiasi vartotojai, norėdami sužinoti, kas gi yra tas „modifikuotas krakmolas“ ir ar jis yra genetiškai modifikuotas produktas. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, genetiškai modifikuoti produktai yra visiškai kas kita nei cheminiu būdu modifikuoti produktai, pvz., modifikuotas krakmolas.



Modifikuotas krakmolas yra toks krakmolas, kurio molekulėje yra pakeistos kelios jungtys. Dėl tų jungčių pakeitimo krakmolas greičiau tirštėja. Modifikuotas krakmolas yra maisto produktų ženklinimo etiketėse žymimas „E“ raide su atitinkamu skaičiumi. Modifikuotas gali būti kukurūzų, bulvių, ryžių krakmolas.



Modifikuotas krakmolas yra pripažintas kaip fiziologinis maisto priedas, kuris maistą tirština, stabilizuoja, išlaiko tam tikrą jo konsistenciją. Paprastai jis vartojamas tiems patiekalams gaminti, kurie greitai paruošiami ir greitai suvartojami. Jo gali būti įdėta į vaisių tyreles, pramoniniu būdu pagamintas kruopų, vaisių košes, skirtas kūdikiams ir mažiems vaikams. Krakmolas yra svarbiausias augalų angliavandenis.



„Modifikuotas krakmolas – tai pakeistas, t. y. toks krakmolas, kurio yra pakeistos technologinės savybės nekeičiant jo, kaip produkto, esmės. Krakmolas modifikuojamas tam, kad jis išliktų atsparus karščiui, šalčiui, rūgštims ir kitam poveikiui. Pvz., modifikuoto krakmolo įdėjus į sriubą, ji tampa vientisa ir burnoje jaučiamas grietinės pojūtis“, – sako A. Išarienė.



Krakmolas yra lengvai virškinamas, t. y. organizmas jį pasisavina. Jis plačiai naudojamas maisto pramonėje kaip natūrali tirštinimo priemonė ( pvz., gaminant cepelinus dedama į bulvių tyrę, kad ji būtų patvaresnė). Krakmolas naudojamas kaip glazūravimo medžiaga bei stabilizatorius.



Lietuvos higienos normoje HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“, „modifikuotas krakmolas“ apibrėžiamas kaip medžiaga, gauta vieną ar kelis kartus chemiškai apdorojant valgomąjį krakmolą, kuris gali būti paveiktas fiziniu būdu ar fermentais ir praskiestas ar balintas rūgštimis arba šarmais. Šiuo atveju nežymima E numeriu. Kiti modifikuoti krakmolai etiketėje žymimi E 1404–1440.



„Maisto pramonėje gali būti naudojami ir šie maisto priedai – stabilizatoriai, tirštikliai, tokie kaip, pavyzdžiui, E 1404 oksiduotasis krakmolas, E 1410 monokrakmolo fosfatas, 1410 dikrakmolo fosfatas ir kt.“, – sakė A. Išarienė.


naf naf

N

21 įrašai

2009/03/13 17:08:34 17:08:34

Kol kas Lietuvoje genetiškai modifikuoti augalai maistui neauginami, tačiau jau kurį laiką produktai iš genetiškai modifikuotų augalų - parduodami.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, tai aliejai "Brolio", "Lankų", "Sodžiaus", "Kolumbo", "Tėviškės", "Augalinis aliejus", "Dolores", "Maxima", "Optimalinija", "Perla", "Karolina", "Žemaičio", "Aukselis", "Saulutė", "Omili", "Huilor", "Oilio", "Vitela", "Luccija", "Jasmine", "Caroli', "Zitos sojų aliejus". Taip pat šokoladinė plytelė "Dinastija", "Safari", šokoladiniai vafliai "Smakdown", saldainiai "Vkus leščiny-siurpriz", šokoladinis kremas "Cikonella" ir riešutinis tepamasis kremas "Finetti". Margarinai "Optima linija", "Aukselis", "Aima", "Listte", "Extra" ir "Osrini" bei "Sodžiaus" ir "Provanso" majonezai.



cia produktu sarasas ji man regis dar yra prasipletes


rudnosiukas

R

1260 įrašai

2009/08/07 04:52:55 04:52:55

Krakmolas yra cheminis junginys o ne organizmas, nei krakmolas genų turi, nei genetiškai modifikuotas gali būti.


serdzas

S

1 įrašai

2010/11/16 04:02:44 04:02:44

Modifikuotas krakmolas nieko baisaus, juk patys namuose virdami kisielių ar cepelinus gaminate modifikuotą krakmolą( krakmolo kleisteris(arba krakmolas ištirpintas vandenyje) jau yra modifikuotas krakmolas). Dažniausiai maisto pramonėje naudojamas modifikuotas krakmolas su pakeitimo laipsniu 0,3. Tai yra labai mažas pakeitimo laipsnis, maksimalus yra 3, tačiau tai praktiškai neįmanoma. Nesibaidykite modifikuoto krakmolo, jis modifikuojamas tam, kad butų geresnis maisto tirštiklis, nieko daugiau.


Turite būti prisijungę, jei norite rašyti forume