Pažintys Forum

Darnipora pazintys
ForumApie viskąSielos reikalai → Gal čia yra objektyvistų?

Gal čia yra objektyvistų?

Juxtys

J

11 įrašai

2009/01/20 11:05:17 11:05:17

Ar aš toks vienas toks?

Jei taip, paaiškinsiu, kas yra objektyvizmas.

Tai yra XX a. JAV atsiradusi filosofija, kurią pradėjo emigrantė iš Rusijos, rašytoja Ayn Rand.

Trumpas jos apibūdinimas, pasak Ayn Rand, būtų: "Mano filosofija, iš esmės, yra žmogaus, kaip herojiškos asmenybės suvokimas, kurio didžiausias siekis gyvenime yra jo laimė, produktyvūs pasiekimai - jo kilniausias užsiėmimas ir protas, sugebėjimas suvokti realybę, jo vienintelis valdovas." Dar kitaip sakant: gyventi gyvenimą, o ne bėgti nuo mirties.

Ši filosofija ypatinga savo išbaigtumu: niekam nereikia jos koreguoti, kad ja gyventi būtų įmanoma. Taip pat ji apima visas filosofijos šakas;

Metafizika(egzistavimo teorija) - kažkuo būti, reiškia turėti tam tikras savybes, arba ,,A yra A", kažką pastebėti ir suprasti, reiškia turėti sąmonę. Šios tiesos nepaneigiamas, todėl laikomos aksiomomis.

Epistemologija(pažinimo teorija) - iš metafizikos: buvimas yra tapatybė, žinios - tapatybės nustatymas. Tik protu ir pojūčiais galima suvokti realybę.

Etika(gėrio ir blogio teorija, moralės kodeksas) - žmogui reikia moralės kodekso, kad jis išgyventų gyvendamas tarp kitų žmonių. Išskirtinė objektyvizmo ypatybė - moralusis egoizmas: žmogus turi daryti viską, kas, laiko bėgyje, būtų jam į naudą. Kad žmogus išliktų pasaulyje, jis turi gyventi, savo proto dėka keisdamas aplinką savo naudai ir pasilikti savo pasiekimų vaisius. Tai ne tas pats, kaip Nietche's egoizmas, kuriame žmogus lipa visiems per galvas, o jie lipa per jo, kad kažką pasiektų: žmonės gali siekti ko nori, jei naudojasi protu, tarpusavyje nekonfliktuodami.

Politika - Kapitalizmas: racionaliai besielgiančiam asmeniui reikia taisyklių, kaip nenukentėti, gauti naudos iš žmonių bendravimo tarpusavyje. Čia valstybė atlieka tik naktinio sargo funkcijas: prižiūri, kad būtų saugomos prigimtinės žmogaus teisės: teisė į gyvybę, nuosavybę ir viską, su kuo jos susijusios.

Estetika(meno teorija) - Romantiškasis Realizmas - menas turėtų būti menininko didžiausių vertybių perteikimas fiziniu pavidalu. Menininkai turėtų vaizduoti pasaulį, koks, jų nuomone, jis galėtų ir turėtų būti, kurti realybę, kuri atrodo net tikroviškesnė už tą, kurioje ji gyvena. Ayn Rand romanų pagrindiniai veikėjai tai puikiai parodo: idealizuoti ir neįtikimi, jie susiduria su tikrove.

Dar bus klausimų?

P.S. čia ne sekta ir ne religija, o filosofija, kurią reikia priimti sveiku protu, vieną dalyką po kito.

ieva

I

96405 įrašai

2009/01/20 11:56:25 11:56:25

Is tamstos isvardinto... tai kad turbut dauguma zmoniu gyvena samoningai ar ne samoningai vadovaudamiesi minetais principais...
OH ok prisipazistu nieko nesupratau.

Juxtys

J

11 įrašai

2009/01/20 12:05:19 12:05:19

Jei tamsta moka anglų kalbą, gali pasidomėti plačiau. itin geras straipsnis yra [url:18jtgyhp]http://www.aynrand.org/site/PageServer?pagename=objectivism_pobs[/url:18jtgyhp] - čia.

dainelė

D

1512 įrašai

2009/01/20 12:21:09 12:21:09

Taigi ta Ayn Rand nieko savo nesukūrė, pasiėmė ką iš religijos, ką iš filosofijos ir pavadino kažkokiu objektyvizmu. Ar ne?

Pasirašau: pašalinis asmuo, rašantis dainelės vardu.
Tikrinu svetainės narių saugumą.
Išvada: jis nepatenkinamas

ieva

I

96405 įrašai

2009/01/20 13:09:57 13:09:57

Na perskaiciau ta angliska teksta... susidare ispudis kad yra pilstoma is tuscio i kiaura ...
Na panasu kad filosofija ne man...

Juxtys

J

11 įrašai

2009/01/20 15:10:34 15:10:34

Arūnai - ne tau, tai ne tau, bet kodėl ji iš tuščio į kiaurą? Šiaip dar wikipedia apie jį neblogą straipsnį turi.

Dainele, Ayn Rand sukūrė labai daug. Jos filosofija prieštarauja visoms pagrindinėms religijoms, nes niekina tikėjimą ir žmogaus auką(altruizmą) ir aukština protą, pasitikėjimą savimi ir išdidumą.

Nekasdieninis

N

51 įrašai

2009/01/20 17:34:42 17:34:42

Juxty, aš objektyvistas
Gal ne filosofine bet literatūrine prasme daugiau perklausęs esu Ayn Rand "Atlas shrugged" knygą. Geriausias skaitalas sakyčiau. Labiausiai man patinka kad ji už kapitalizmą, neprivalai nieko duoti badaujančiam - jei sau pakenksi. Malonu prisiminti, reiks kada nors pakartoti kelionę per tūkstančius puslapių...

ieva

I

96405 įrašai

2009/01/20 19:56:54 19:56:54

Juxtys: Arūnai - ne tau, tai ne tau, bet kodėl ji iš tuščio į kiaurą? Šiaip dar wikipedia apie jį neblogą straipsnį turi.

Dainele, Ayn Rand sukūrė labai daug. Jos filosofija prieštarauja visoms pagrindinėms religijoms, nes niekina tikėjimą ir žmogaus auką(altruizmą) ir aukština protą, pasitikėjimą savimi ir išdidumą.

Na daug protingu zmoniu turi savotiska rysi su religija, ja neigia bet ne menkina. Ji atlieka savo role visuomeneje. Ji veda zmogu gerio samprotos link.. na truputi iskrypusiai... bet veda.

Jau esu minejes kad man tai savotiskas pradziamokslis gyvenime buvo... o toliau reikia ieskoti paciam.

Zinai bet viska tiesiog neigti nieko nepasiulant yra pavojinga... Tautai reikia opiumo

Klausyk o kuo objketyvizmas skiriasi nuo gnosticizmo? O nuo Scientology? Whuh jeigu visa tai butu surasyta man suprantamais terminais gal butu ir idomu...

Juxtys

J

11 įrašai

2009/01/20 20:04:23 20:04:23

Objektyvizmas neigia viską, ką neigia protas, o ne viską abstrakčiai. Nežinau, kuo jie skiriasi, bet kažkuo turėtų Kitais nesidomėjau, nuoširdžiai sakant, tai nežinau.

p.s. Malonu sutikti bent vieną Ayn Rand gerbėją Lietuvoje. be savęs

Juxtys

J

11 įrašai

2009/01/21 14:38:57 14:38:57

Gnosticizmas, kiek mačiau Vikipedijoje, teigia, kad kūnas yra blogis. Objektyvistai nemano nieko panašaus ir išvis nedalina kūno ir sielos. Žmogus yra vienas ir jei jį sukaposi į gabalus, kaip bando padaryti įvairūs mistikai, jis jau nebebus žmogus.

Scientologija yra kultas, nes turi hierarchinę ir apskritai, sistemą. Objektyvistai, atvirkščiai, nieko panašaus neturi. Objektyvizmo ideologiją propaguojantys žmonės kartais buriasi į bendruomenes, kaip pavyzdžiui Šiaurės Teksaso Objektyvistų Bendruomenė, tačiau jų narius vienija tik aistra Ayn Rand knygoms ir idėjoms. Be to, kiek žinau, scientologai tiki altruizmu, kurį objektyvistai smerkia, nes jis prieštarauja žmogaus prigimčiai.

Puiki įžanga į objektyvizmą pateikiama [url:3khrkan1]http://capitalism.org/tour/index.htm[/url:3khrkan1]

Turite būti prisijungę, jei norite rašyti forume